Alpinveteran historie

med 1 kommentar

Veteran NM i Norge. Historisk tilbakeblikk v/ Tinkel (Anna) Utne.

Det var Ragnar Carlson (far til Anne Dorthe Carlson) som startet opp Veteran NM i begynnelsen av 1970 på Hovden i Setesdalen. Frem til 1975 var det et familierenn for seniorer kl. D og E med barn. Gladys Halsnes forteller at hun, med mann Inge og sønnene Stein Ivar og Jarle Halsnes, var blant de første som deltok på Hovden, så fra 1975 ble det hetende: Uoff.

NORGESMESTERSKAP klasse D og E Veteranmesterskapet i regi av Hovden Skiklubb. Det ble konkurrert i Storslalåm og Slalåm, og som regel første helg etter Påske.

Min første deltagelse var i 1976, da hadde jeg truffet Stein Ivar Halsnes i slalåmbakken på Geilo de siste 2 sesongene og han gjorde meg oppmerksom på denne begivenheten og ville ha meg til Hovden for å konkurrere med “mor mi”, som han sa, men da jeg kom ble jeg kjørende alene i klassen. “Mor mi” kom dessverre ikke, men premien ble “Gull”-medalje i begge renn og ga selvfølgelig mersmak. Heldigvis ble jeg ikke alltid alene i klassen, de andre gangene jeg deltok i 1978, 1979 og 1980.

I 1980 kom det også innbydelse til Veteranmesterskap på Oppdal, fra Klaus Lauritzen, men i regi av Oppdal Turistkontor. Klaus hadde lyst at vi skulle få anledning å komme til Oppdal og der kunne det også bli anledning å kjøre Utfor i tillegg til SSL og SL og flere deltagere ville sikkert komme. Fra da av ble det OPPDAL så KLART!! og deltagerantall øket betraktelig.

Klaus ble primus motor, fartselsker som han var, og det ble det arrangert Utfor i Vangslia hvert år frem til 1985, da hadde det vært litt for mange skader og med svært dårlig sikring og få portvakter, ble det bestemt (fra Skiforbundet?) at det måtte holde med Super G. Siden ble det Oppdal alene som rådde grunnen frem til 1990, det året ble det Voss som fikk arrangementet, i regi av Voss IL og IL. Ørnar.

Fra nå av var det andre klubber og steder som fikk lyst å ha Veteranene på besøk. Trysil, Tromsø, Hafjell, Kvitfjell, Bjorli og Geilo har også gitt oss uforglemmelige opplevelser både en og to ganger i løpet av de siste 20 årene.

Som innbydelsene viser fra 35 år tilbake, var det nokså uprofft til å begynne med, men det manglet så visst ikke deltagere, og moro var det, dag som kveld/natt. I bakken ble det 1 og 2 omganger alt etter som forholdene tillot, og det var tildels store klasser spesiellt de første årene, da det var 10 års intervall.

Tinkel

One Response

  1. Jeg har deltatt i de fleste vetran-NM, men det tok en brå slutt etter en
    påkjørsel bakfra av Kjell Aurmo under bersiktiglse av SSL på Bjorli 24. mars 2006.
    PER OVE

Legg igjen en kommentar